Spyder Forums  

Go Back   Spyder Forums > Spyder Markers > Electronic Markers
FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-26-2006, 09:24 PM
nbishop66's Avatar
nbishop66 nbishop66 is offline
Unofficial member of the Old Farts Club... 40 going on 15
 
Join Date: Jan 2006
Location: South Eastern, MA
Posts: 195
Unhappy New Low Pressure setup won't recock after adding oil

After reading and re-reading Tim's (OtterSC) articles I finally bought some parts for both my and my son's 05 pilot ACS to go low pressure. Here's the setup.
Checkit Assault Block, 32* spring kit, 32* manga port valve, WGP Ergo, Pure Energy 68/3000, polished striker and sear, and lighter sear spring.

Final spring combo. Grey(med)/Grey(med), recocking at 355 psi. After tweaking pressure for FPS - 400psi 289 FPS

I added a few drops of oil to the striker and bolt thinking I was done, and the damn thing wouldn't recock, it just kept burping. I refuse to go any higher with the psi. I shouldn't have to.

I can't explain it. The only thing I can think of is either by polishing the striker and sear with 800 grit I rounded of some edges that need to be a little sharper for the sear to catch now that its all lubed up, or the sear spring might be too light. But why now after oiling?

Anyone have any ideas.

Thanks,
Norm
http://spyderpaintball.hopto.org (work in progress)

Last edited by nbishop66 : 01-27-2006 at 03:26 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-30-2006, 10:26 AM
gailon24's Avatar
gailon24 gailon24 is offline
New Guy with a custom title
 
Join Date: Jan 2006
Location: Baltimore
Posts: 64
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

I was wondering if you found any solutions this weekend? I've been trying to lower the pressure on my 05 ACS and can't get it much below 700psi w/o burping.

I have the assault block, palmer's stabilizer, light spring and light metal shim from shocktek kits, stock ACS bolt, slightly polished striker/sear (i was timid tbh hehe), stock valve and a crossfire 68/45.

The reg's 3 cases broken in, so i'm pretty sure that's not it. I was hoping the stock valve would at least get me down into the 500-600 psi range, but ATM i'm running at 750 =/

I can't imagine a new valve would drop me ALL the way down to the "LP" range, can you?

Did you happen to try the adds 1 at a time and see what each did? Any suggestions to someone who's actually a few steps behind you? =)
__________________
My Spyder And lack of pics...Okay, now it's SNOWING in baltimore...look for pics in March I guess lol

Last edited by gailon24 : 01-31-2006 at 11:37 AM. Reason: Add my sig!
Reply With Quote
  #3  
Old 01-30-2006, 11:28 AM
gailon24's Avatar
gailon24 gailon24 is offline
New Guy with a custom title
 
Join Date: Jan 2006
Location: Baltimore
Posts: 64
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

I dont' know I've been going back and forth deciding whether to go grab a valve (thinking New Designz HP valve) but there's gotta be something else besides that keeping my pressure so high.

Wanted to add, too, that i have the stock valve spring and the light springs i said above were on the striker.

But anway, in your post, when you said you oiled then had problems...did you oil the delrin bolt? Or had you replaced that ACS bolt with a higher flowing bolt?
__________________
My Spyder And lack of pics...Okay, now it's SNOWING in baltimore...look for pics in March I guess lol

Last edited by gailon24 : 01-31-2006 at 11:38 AM. Reason: Add my sig!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-30-2006, 12:17 PM
ad0131065's Avatar
ad0131065 ad0131065 is offline
Spyder Addict
 
Join Date: Dec 2005
Location: Charlotte, North Carolina
Posts: 716
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

For the 1st guy, I have heard that the 32* valve wont recock with the pressure much lower than 350 psi b/c the face of the valve it too big. but im not sure why it wouldn't recock after it being oiled.

And to the 2nd, Yes the valve is the reason its not going any lower, the stock valve is just not high flowing, aftermarket valves have the exhaust hole bigger and the valve pin is milled to allow more air in the valve. Get the NDZ and it should drop dramatically.

Oh BTW delrin doesnt like oil or water
Reply With Quote
  #5  
Old 01-30-2006, 12:22 PM
covert24 covert24 is offline
Banned
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 684
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

Quote:
Oh BTW delrin doesnt like oil or water
Plus it doesnt need it.

id get a rocket valve. the one with the 2 orings cause even tho u might not see a difference it would ensure that the seal stays sealed.

the NDZ (New Designz) valve is a very good budget valve. so if are short on cahs or dont feel like spending much money then go with the NDZ valve.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-30-2006, 01:18 PM
phatphil's Avatar
phatphil phatphil is offline
10/19/03
 
Join Date: Dec 2005
Location: Ohio
Posts: 1,386
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

You could try a lighter valve spring to let more air through.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-30-2006, 01:23 PM
ricochet08's Avatar
ricochet08 ricochet08 is offline
Spyder Addict
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 817
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

just throwin this out there.

i put my LP parts on my homie's pilot acs, got the pressure down to about 180, and it recocked @ about 10 balls a sec. the velocity was low also.

good luck w/ur setup
__________________
*****May 2006 Spyder of the month winner!!!*****

feedback: http://www.spyder.tv/forums/showthread.php?t=819
Reply With Quote
  #8  
Old 01-31-2006, 04:09 AM
nbishop66's Avatar
nbishop66 nbishop66 is offline
Unofficial member of the Old Farts Club... 40 going on 15
 
Join Date: Jan 2006
Location: South Eastern, MA
Posts: 195
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

I think I'm just going to get the Dark Horizon Titanium Striker and new sear and see how she goes.

Thanks for all the help guys,
Norm
Reply With Quote
  #9  
Old 01-31-2006, 04:41 AM
MonkeyWiz's Avatar
MonkeyWiz MonkeyWiz is offline
Coffe sponge
 
Join Date: Jan 2006
Location: Sweden
Posts: 186
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

Gailon24:
As OtterSC Customs stated:
Valves - For general use, the stock valve is good. Unless you are going LP, you are fine with the stock

There is no way you can create low pressure if skipping one step.
You simply must have high airflow or there will not be any low pressure shooting.
__________________
Bare with me and my spelling, English is not my native language...
Put the Scandinavian players on the map
>> PaintballFinder
The #1 Swedish paintball forum >> Paintball.se

A Spyder Victor is born >> The Paintball Blog
Reply With Quote
  #10  
Old 01-31-2006, 06:10 AM
gailon24's Avatar
gailon24 gailon24 is offline
New Guy with a custom title
 
Join Date: Jan 2006
Location: Baltimore
Posts: 64
Default Re: New Low Pressure setup won't recock after adding oil

Yeah, true, but he also kind of implied in the bottom of Project - LP page that you can try some cheap options and then if it didnt' work, go with a few other changes one by one. I'm going to change it this week probably. I was just surprised that the stock valve couldnt' even do like 600psi, that's all. I didn't expect a high flowing valve to drop me a difference of any more than like 100psi. Thus my thinking that everything but a stock valve ... 600 range then high flowing valve...drop nicely into the LP range. But then again, if it's not additive, then it makes sense that just one component, the stock valve, will be the limiting step and keep me at 700 and then a new valve suddenly plummet me to like 400-500. I'll let you know in a few days
__________________
My Spyder And lack of pics...Okay, now it's SNOWING in baltimore...look for pics in March I guess lol

Last edited by gailon24 : 01-31-2006 at 11:37 AM. Reason: Add my sig!
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 02:08 PM.